2012. augusztus 8., szerda

Gregorius Amplifiers 2012

                              
2005 tájékán keresett meg Gergely Robi, hogy ő bizony csöves erősítőket csinál, és hogy tesztelnék e pár cuccát, mondanék e véleményt róla.
Volt egy ütött-kopott kis "mocsok", egy 20w-os kombó Fane hangszóróval. Az szinte maradék anyagokból készült. A mai napig itt cseng a fülemben a hangja. Az valami bitang jóra sikeredett. Aztán volt egy fej amit szintén teszteltem. Abból demót is csináltam. Mai napig megvan a felvétel. Háztáji erősítőkben (értsd itthon készült magyar cuccokban) már volt tapasztalatom korábban, illetve ekkor már jó pár csöves erősítőnek a hangja volt a fülemben amit bitoroltam hosszabb-rövidebb ideig, úgy mint Peavey, többféle Fender, Marshall, és Rivera, és egy magyar termék is amit más valaki készített. Az első kipróbálásnál kiderült, hogy ez a srác hall egy hangot ami nagyon közel áll a gitárosok elképzeléséhez. Azért fogalmazok így, mert ő nem zenész, de zenész füllel tudja hallgatni a gitárhangot, ami az ő szakmájában nagyon fontos tényező. Azt már csak most tudom, sokadik erősítőjét hallgatva, hogy ez a hang végigvonul minden cuccán. Ma ott tartunk hogy Magyarország legelőkelőbb gitárosai használják a termékeit, műfajtól függetlenül. De akkor a kezdet kezdetén még csak a Hangmesterről ismertük páran, s örültünk neki, hogy van nekünk egy ilyen tehetségünk. Azt a kis mocsok erősítőt megkaptam ajándékba, és a Németh Gábor PeCsa buliját amiből DVD is készült, ezzel a kis kombóval nyomtam le, egy 4x10-es Rivera ládára kötve. Úgy szólt, hogy öröm volt hallgatni! :)
 Az idő előrehaladtával gyűjtötte a tapasztalatokat mind belülről, mind kívülről designban. Ez utóbbinak nagyon örülök, mert a kezdet kezdetén ezzel még komoly gondok voltak.:) Mindig mondtam neki, hogy ehhez a hanghoz, ugyanilyen színvonalú külsőt is kellene adni. Hát ma már ezzel sincs gond! :) Hihetetlen fejlődésen ment keresztül. A hang is csiszolódott, egyre magabiztosabb lett. Az első időkben a tiszta hang volt átütő. Olyan volt mint a Fender, csak még "olyanabb". Viccesen szólva: Olyan mint amilyen a Fender szeretett volna lenni. :) Ez alatt azt értem, hogy a Fendernek vannak azért olyan védjegyei ami nem feltétlenül pozitív, de kétség kívül Fender hang. Ilyen például a mély húrok pengetésénél hallható mély puffogás. A Robi erősítőin jellemző az átütő tiszta torzitásmentes csöves hang. Zavarba hozza az embert. Viszonylag alacsony teljesítmény mellett is (20-30w rms) őrült hangos hangerőérzetet tud csinálni tiszta, dinamikus hangon. Ha minden áron hasonlítani kellene akkor a Rivera (volt Fender mérnök) M, S, és Knuckle Head sorozat tiszta hangjának "aktív" változatára hasonlít. Igazi csilingelős hang. Ez kivétel nélkül minden gitáros arcára mosolyt fakaszt. Megtalált egy gyönyörű tiszta elektroncsöves hangot, ami igazán egyedi. Ha valaki hallott már élőben igazán egyedi kézzel forrasztott csöves cuccot a legdrágábbak közül, az tudja, hogy a Robi erősítői magasan hozzák ezt a színvonalat. Az már csak hab a tortán hogy az építés egész folyamatot a kezében tartja. A tervezéstől a kivitelezésig mindent. Ez önmagában elképesztő, ismerve munkáit. Tehát már az elektromos munka zseniális önmagában, de hogy a famunkától a bőrözésig mindent megcsinál, azt nem is értem hogy lehet...
Ez a pár fotó a legutóbb használt erőművéről:
2 megjegyzés:

 1. Üdv Miki! Egyetértek, csak azzal a részével nem, hogy "itthon egy szűk réteget leszámítva az emberek sosem fogják igazán azon a színvonalon értékelni, mint ami meggyőződésem szerint megilletné" - hisz magad mondtad, hogy a gitárosok elit rétege használja gyakorlatilag egyöntetűen, szerintem az értékelésével nincs baj, az tény, hogy itthon nem tud ebből úgy megélni mint máshol, de ez sem az ő, sem a mi hibánk. szerintem ő próféta a saját hazájában - csak meggazdagodni nem tud belőle :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem, nem is akart meggazdagodni belőle, csak megélni normálisan. El is ment itthonról...
   Most már azon szurkolok, hogy sikerüljön kint gyökeret vernie...
   megérdemelné.
   Azért nekünk itthoni gitárosoknak ez öröm. Mármint hogy van egy ilyen mesteremberünk. Biztosan vannak többen is, de mér nem láttam senkit sem, aki így egyben tartotta volna az egész projektet, és ami a lényeg: nagyon jó hangot hall a fülében.

   Törlés