2016. június 19., vasárnap

Besh O droMmal Párizsban Egy hónappal ezelőtt, még nem tudtam hogy Párizsban fogok játszani. Az elmúlt évtizedekben Kijevtől, New Yorkig sok helyen játszottam, de Párizs és egyáltalán Franciaország valahogy kimaradt.
Herr Attila (2016 Paris)
 Egy régi kedves kollégám, Herr Attila kíváló basszusgitáros keresett meg, hogy tudnám e helyettesíteni a gitárosukat a Besh  o droM zenekarban, akik Párizsba készültek hazánkat képviselni egy koncert erejéig.
 Megtisztelő volt a felkérés, ugyanakkor nagy feladat. Aki ismeri a bandát az tudja, hogy igen virtuóz zenéről van szó, alapvetően balkáni, és cigány zenei elemekkel melyeket én személy szerint nagyon szeretek, de mondanom sem kell, nem ezen a zenén nőttem fel. Azonban nem is az volt a kérés hogy népzenésszé avanzsáljak. Pont hogy stratón kellett nyomni "kőkeményen" a kíséreteket melyek jelentős részben nagytempójuak, tempóváltásokkal tűzdeltek, és variálják a páratlan metrumokat.
 Korábban más írásaimban már említettem, hogy mennyire szeretem a kihívásokat. Maga a jazz is erről szól számomra: Ki a biztonsági zónából. Nos ez a feladat tökéletesen megfelelt ennek a kritériumnak. Nekem való feladat. Fontos szempont volt nekik a "dög" a gitározásban, és volt egy olyan érzésem, hogy meg fogom tudni oldani a feladatot. A probléma inkább az volt, hogy igen kevés idő állt a rendelkezésemre, rengeteg számról volt szó (nem számoltam össze, de lgalább 16 nóta), és épp a legsűrűbb programok, tennivalók között voltam.
A feladat megoldásában óriási segítségnek bizonyult az elmúlt évek tapasztalata, amit a BJO-ban szereztem. A sok kottaolvasás, a gyors alkalmazkodás a különböző feladatokhoz. Ez a tapasztalat most nagyon jól jött.  Attilától minden segítséget megkaptam, kottákat, hangfelvételeket. Volt két próbánk (egyiken sem volt jelen a teljes zenekar) és repülőre szálltunk.

A hangszerek külön busszal utaztak ki, így ki tudtam vinni a gitárom mellett az erősítőmet is.
A koncert az EB köré épült fel. A program a Notre Dame szomszédságában a Hotel DeVille   előtti téren került megrendezésre. Az összes EB-n szereplő ország standot állított. Ezek közül a legnagyobb volt a magyar.


 Nem messze volt a a Balassi Magyar Intézet ahol egyébként megszálltunk. Volt idő a városnézésre is.


A koncert remekül sikerült. Óriási hangulatban nyomtuk le a bulit. A kollégák fantasztikus zenészek. A szakmának ebben a szegmensében nem vagyok jártas, és óriási élmény volt ilyen profi nép és/vagy cigány zenészekkel együtt muzsikálni. Egy nagy kirándulás volt amiért igazán hálás vagyok. Köszönöm a Attilának és a Besh o droM zenekarnak a lehetőséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése