2016. november 29., kedd

Dowina Master Vintage Cabernet GAC-LH-ds custom guitar
  Az első szó a köszöneté. Végtelenül hálás vagyok Istennek hogy megnyitotta olyan emberek szívét mint az én Medgyesi Tibi barátom, és egy gyerekkori álmomat váltotta valóra. Immáron nagyon régóta gitározom, és balkezesként a legelső dolog amit meg kellett tanulnom az a kompromisszum. Egy olyan hangszer mint aminek most a birtokosa lehettem az egy balkezes számára, főleg ha olyan "living condition"-ban él mint él, egy elérhetetlen álom. És akkor jön egy barát aki azt mondja: Ne aggódj a gitár meglesz. És így is lett. Itt három szereplő is van akik nagyon komolyan besegítettek hogy egy ilyen csodálatos hangszer birtokosa lehessek. Egyikőjük nélkül sem jöhetett volna létre.
Medgyesi Tibi barátom akihez évtizedek óta járok mindenféle gitáros nyavajával, ő az aki úgy gondolta segít. Ő az aki meggyőzte Frantiseket, aki egyébként Magyarországot látja el a Dowina gitárokkal, hogy segítsen ebben az üzletben. És a harmadik fél a Dowina tulajdonosa Stanislav, aki szóba állt velem, végigvezett a gyáron, elképesztő mennyiségű lehetőség közül választhattam, és egy nagyon komoly endorseri lehetőséget ajánlott. Ez az egész sztori az ő (szó szerint) önzetlen segítségük nélkül nem jöhetett volna létre. Emiatt még személyesebbé vállt számomra a gitár. Mert ebben benne van ezeknek az embereknek, főleg Tibinek az önzetlen segítsége. Ez számomra legalább annyira fontos mint maga a gitár. Sosem fogom tudni kifejezni a köszönetemet ezért neki. De nagyon boldoggá tett ezzel a hangszerrel. A legjobbkor jött. Az évek óta készülődő, szólóprojektem méltó társa.
Nos akkor a hangszerről.
Nem akartam nagytestű gitárt. Nem csak azért mert kényelmetlen a szólójátékra. A kisebb tesű akusztikus gitárok, inkább alkalmasak erre. A nagytestű "ragadozók" inkább a songwriter kategóriában (értsd akkordozásban) nyújtanak maradandó élményt. Itt nincsenek olyan mélyek sokkal dinamikusabb magasak vannak. Egy tipikus bluegrass gitár. Csodaszép csilingelő hanggal. Kipróbáltam egy csomó variációt, végül a sok próba után a következők jöttek ki:
Természetesen tiszta fa az egész hangszer.
Az oldala és a háta  solid rosewood, a hátán van egy csodaszép (solid) maple betét. (satin)
A teteje solid dolomite spruce. (high gloss)
A fej borítása a fogólap és a húrláb fekete ében.
A kulcsok feketék és faborításúak.
Maga a test a Vintage Cabernet GAC-LH-ds. Nekem ez jött be a legjobban.
Vintage v nyakprofil, kegyetlen gyors és kényelmes nyaka van.
A faanyagokon és a színválasztáson kívül ami igazán egyedivé teszi a hangszert, az a 12. bundon elhelyezkedő "M" betű ami a Miki névre utal.
Alapvetően diszkrét elegancia jellemzi a gitárt, a megjelenését. Szerettem volna elkerülni a "csilli-vilit". Ezért sincs pozíciójelölő a fogólapon, csak az "M" betű.

A hangja?  Az első 24 óra tapasztalata, szívet, lelket gyönyörködtető. Igazán inspiráló. Egy hosszú út kezdődik most, ahol az évek során reményeim szerint elindul a hangja valami még csodálatosabb felé. Én el fogok követni mindent ezért.
Az elektronika egy kanadai cucc Schatten Design HFN player VT active névre hallgat. Nem piezo és nem mikrofon. A rezonáns belső oldalára kell ragasztani a húrlábhoz, és annak rezgését veszi le. Egyelőre nem tudok nyilatkozni a dologról,de rövidesen.  

Egyébként az első dolog amire felfigyeltem a Dowina gitárokkal kapcsolatban, az az ár/érték arány. A legolcsóbb kategóriái is gyönyörűen szólnak. Mi mást mondhatnék: Meleg szívvel ajánlom! :)

A Dowina cég honlapja
Tibinél szinte a teljes kollekció kapható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése