2017. január 6., péntek

Elkészült az első kvártos akkordfüzetSok év szünet után végre elkészült az első kvártos akkordfüzet, és akkor már rögtön drop D hangolásban. Ez a következőket jelenti:

D6      G5      C4       F3     Bb2      Eb1

A füzetben a Joe Pass füzethez hasonlóan, funkciók szerint vannak csoportosítva az akkordok.

  • Tonikai dúrok C alaphangról
  • Domináns dúrok G-ről
  • Mollok C-ről
  • Szűkített szeptim B-ról és a félszűkítettek D-ről
A  "C" tonalitást alapul véve. A harmóniák nincsenek elnevezve. Ez a tanuló feladata. Ezzel a kitöltéssel is rögzülnek az akkordok, gyakoroljuk hogy melyik hang milyen szerepet tölt be a felrakásban. Aztán be kell vágni a fogásokat. Ehhez jó ha van segítség, aki ki tudja kérdezni.
Ezután az akkordfűzésekre mutatok be pár példát. Dúr, moll tonalitásra, akkordkapcsolatokra, V-I és egy II-V-I is bemutatásra kerül. Minden példa két irányban megy. Van emelkedő és ereszkedő dallamú. Ezeket a példákat érdemes jól betanulni, mert csak így szólal meg a dallam, az akordfűzés maga.  Egy II-V-I-re bemutatok három különböző megoldást is, mutatva a lehetőségek számtalan voltát.
 Ezután következik egy táblázat ahol 32 feladatot harmóniasort raktam össze. Ezek mind gyakran használt fordulatok számtalan variációban. Az akkordfogásokkal ellentétben itt már változtatom a hangnemet.  Az összes egyenként kapott egy elméleti magyarázatot is, hogy miről is van szó benne, illetve mire érdemes figyelni a megoldásnál. A bemutatott példák alaján kell megírni a feladatokat. Minden feladatot két féleképpen emelkedő és ereszkedő dallammal. Meg is kell ezeket tanulni, hogy használatba kerüljenek, és ne maradjunk elméleti szakemberek. Aki becsülettel végigcsinálja annak 3-4 hónap s eltelik mire a végére jut. De általában fél év. Nem érdemes elkapkodni a feladatokat.
Ebből a leírásból kitűnik hogy ehhez egy elméleti tudás szükségeltetik. Akinek alapozás szükséges annak ajánlom Elmélet & Improvizáció  c. munkámat, mellyel ez a hiány pótolható.
 
 A füzet pdf formában rendelhető online melynek (áfamentes) ára


         
                                                                   4000ft


Ez a füzet a kíváncsiaké, a felfedezőké, akiknek szárnyal a fantáziája. A "reklámfilmhez" ezért is választottam egy totális improvizációt. Mert ez fejezi ki a legjobban mire is való ez a füzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése