2017. október 23., hétfő

Jacob Collier effect

Jacob Collier, nagy kedvencem. Az interneten való feltűnésével együtt lett kedvencem. Elképesztő kreativitás, és zenei tehetség. De a képi világa is burjánzik a szűnni nem akaró ötleteitől. Mostanában a legújabb "őrülete" hogy feljátszat pár másodperc (leginkább) énekeket, hírességekkel és hétköznapi emberekkel, akár pici gyerekekkel, majd bemutatja ugyanazt a saját hangszerelésében, és persze szemünk szánk tátva marad.
 Ő ennek a kornak gyermeke, és a kor vívmányainak szülötte és fel/kihasználója. Pontosan kifejezi, azt az állapotot amiben vagyunk. Ez az internet kora, a közösségi zenei élmények az interneten zajlanak, és maga a számitógép is nyitva áll a kreatív zeneszerzők/hangszerelők előtt, és olyan lehetőségeket ad, melyek korábban nem voltak elképzelhetőek. Természetesen ilyen tehetség korábban is volt, csak akkor ugyanezen ötletek zenészekre lettek kiosztva és úgy szólaltak meg.
 Nemrég nálunk járt és adott koncertet. Nagyon megörültem a hír hallatán, de mikor hallottam hogy egyedül jön, elment tőle a kedvem.
Nem tudom mi lehetett a koncepció, amikor megtervezték a turnét. de egy új jelenség, probléma jelent meg. Ha valaki az interneten lesz híres, és egy olyan produkcióval amely kötődik a számitógépekhez, az be is zárta magát ezzel oda. Ez nem élőzene/élő performance kompatibilis.
Elvinni színpadra hús/vér emberek a közönség elé egy imitált egyedül zenélést, mintha így vette volna fel otthon. Ez cirkuszi mutatvány. Pedig a zenéjében ebben sokkal de sokkal több van. Láttam szimfónikus zenekarral készített felvételt is nos igen, az igen. De ha "csak" egy 10 tagú zenekarral jönne, de ÉLŐ zenekarral, az oda való lenne. A megfelelő helyszínre a megfelelő produkciót.
 Ami az internethez kapcsolódik azt ott akarom látni és nem máshol. Élőben pedig élőt.
Egy szoba magányában sok sávban felvett zenét a neten itthon az én szobám magányában jó nézni és hallgatni. Kialakítottuk magunknak ennek kultúráját anélkül hogy figyeltünk volna erre.
De amikor sok száz vagy ezer ember összejön egy koncertre ott egész más az atmoszféra. És ennek gyökerei sokkal messzebre nyúlnak vissza mint az internetes zenehallgatási szokásoké.
Oda megpróbálni becibálni az internetes élményt értelmetlen dolog, és groteszk.
Sajnálom. Bízom abban hogy vissza fog térni még hozzánk élő zenekarral akár egy szimfónikus zenekarral. Az se baj, ha a zenészkollégái egyenként nem lesznek olyan zsneiálisak mint ő maga, de az élő zene varázsa ahogy Juhász Előd mondotta volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése