bemutatkozás
Birta Miki
 vagyok jazz-gitár előadóművész, tanár. 

Elsősorban jazzgitárosként ismernek, de szeretek zenét szerezni és hangszerelni is A tanításról már nem is beszélve.. 

A Kodolányi Főiskola Jazztanszakán vezetem a gitár tanszakot, emellett kiszenekari gyakorlatot, zeneelméletet és jazztörit is tanítok.

2009-ben elindítottam a Birta Miki gitáriskolát mely 2012-től ösztöndíjas növendékeket is fogadott. 2011-től évente megrendezem nyári gitártáboromat.Zeneelmélet, gitáros, és improvizációs oktató anyagokat publikáltam.

A Lakatos Ablakos Dezső Kuratórium tagja voltam 2010-2014 között.

Jelenleg a szóló projektem mellett a Budapest Jazz Orchestra tagja vagyok.

2015-től az Érd FM-en heti jazzműsort vezetek JazzPresszó címmel.

1970-ben születtem. Budapesten a Ferencvárosban nőttem fel.
 Valamikor 10-12 éves koromban kezdtem gitáron játszani.
Első tanárom (1983-84-től kezdődően) akinek köszönhetem hogy jó írányba állította zenei érdeklődésemet G. P. az az Fehér Elephant.

A jazz alapjait Folk Ivántól tanultam a Postások Erkel Ferenc Zeneiskolájában 1987-től, majd a Bartók SzKI utolsó előkészítőseként 1993-ban felvettek a Zeneművészeti Főiskola Jazztanszakának második évfolyamára, ahol Babos Gyula volt a tanárom. 3 év alatt, 1996-ban lediplomáztam. 2016-ban megszereztem a master (egyetemi) fokozatot is. Itt szintén sikerült 1 év alatt megcsinálni a 2 éves képzést.


   Kezdetben a rock zene volt rám nagy hatással (Angus Young) de nem sokkal később az önkifejezés lehetősége vitt a jazz felé, gyakorlatilag 14 évesen. Néhány név akiket ezidőtájt hallgattam időrendben: Al DiMeola, John McLaughlin, Paco DeLucia, Ralph Towner, Pat Metheny, John Scofield, Mike Stern, Bill Frisell, John Abercrombie, Allan Holdsworth, Scott Henderson.

 1987-ben a gitáromat áthangoltam kvártra: E6, A5, D4, G3, C2, F1. 2010-ben ezt aztán lehangoltam egy nagyszekunddal
D6,G5,C4,F3,Bb2,Eb1.


1990-ben volt az első színházi munkám az Egy Szerelem 3 Éjszakája a Nemzeti Színházban. A premieren még ott volt Ránki György. Az utolsó 1999-ben az Anconai Szerelmesek a Radnótiban.

1992-ben egy Református Gyülekezetben új életet kaptam Jézustól, és innentől kezdve alapvetően változott meg a véleményem és gondolkodásmódom a zenéről és a minket körülölelő világról. cikk erről

1993-tól kezdtem tanítani a Pomázi zeneiskolában egészen 1996-ig. Ezután a Postásban (ahol magam is tanultam) tanítottam egészen 1999-ig.

1996-ban szereztem meg főiskolai diplomámat a Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskola Jazztanszakán. Jazzgitár elóadóművész-tanár képesítéssel. 2016-ban szereztem meg már egyetemként funkcionáló intézményben a master fokozatot.

1996-ban egy nyarat töltöttünk Floridában ahol taníthattam, és helyi klubokban játszottam egyedül és helyi zenészekkel is:


1998-ban jelent meg első önálló lemezem, a Next Generation Szendőfi Péter-dob és Mits Gergő-basszusgitáros barátaimmal.1999-ben vettük fel az első magyar evangélizációs funky lemezemet "Creed" címmel angol nyelven. A project NY-i piacra készült, de fiókban állt, jobb sorsra várva. Gyakorlatilag a szólóének hiányzott róla és a keverés. Sajnos a felvétel mára menthetetlenül tönkrement. Újra kellene venni az egészet.

Még ugyanebben az évben családommal New Yorkba költöztünk ahol egy évet töltöttünk. Klubokban játszottam helyi zenekarokban, és Jamsessionokra, de nem zenészként/tanárként éltem ott, és a fent említett lemezt sem tudtam megjelentetni.


                                  

2001-től a Székesfehérvári Dr. Lauschmann Gy. Jazz Szakközépiskolában tanítottam gitárt, jazzelméletet, hallásfejlesztést, hangszerismeretet egészen 07-ig.Ezalatt az idő alatt (illetve egy része már 96-tól kezdődően) készült el, "Stílusgyakorlatok" című improvizációs füzetem, amiben 24 gyakran használt harmóniamenetre, különböző elgondolások alapján írtam szólókat.
Ezeket felgitároztam számitógépes kísérettel, és a kotta mellett mp3-n lehet gyakoroloni a szólókat vagy akár sajátokat is, minthogy a kíséretek 2 különböző tempóban kerültek rögzítésre.
Emellett a Joe Pass akkordsuli módszere alapján de a hagyományos mellett mai akkordmenetekkel, akkordfogásokkal, a harmóniákat egy kicsit másképp csoportosítva megírtam a magam akkordsuliját. És ezenkívül még egy kottaolvasó etüd füzet is elkészült.2012-ben készült el Elmélet és Improvizáció könyvem ami 97 oldalas, és 181 mp3 tartozik hozzá. A könyvet úgy írtam meg, hogy minden hangszeres számára hasznosítható legyen. Ebben az improvizáció alapjai vannak lefektetve sok-sok feladattal és elméleti háttérrel.

2004: Második lemezem jelent meg Kleinheincz Gábor kiadójának gondozásában a Hey Kids!


Angliában a Fender által az európai unióban megrendezett 50 éves a Fender Stratocaster gitárversenyen sokezer jelenkező közül bekerültem a legjobb 6-ba, kelet-Európából egyedül. Egy USA Deluxe jubileumi stratóval díjazták.


Meghívást kaptam Lengyelországba a Walkaway Band-be ahol Bill Evans(sax)A Walkaway Band Lengyelország egyik legnépszerűbb fúziós jazzrock együttese, akinek vezetője és mozgató rugója Krzysztof Zawadzki (dob) aki olyan neveket tudott a zenekarába hívni mint Mike Mainieri, Mike Stern, Frank Gambale, Hiram Bullock, Eric Marienthal, Jim Beard, Victor Baley, Matthew Garrison, Jeff Andrews, Adam Holzman, Dave Fuze Fiuczynski, Joey Calderazzo, David Kikoski, Bill Evans, Dean Brown, Victor Bailey, Mitch Stein, Steve Logan, David Gilmore, Jim Beard, Bob Malach, Henry McCullough, Mark Whitfield, Jon Herington, Jean Getter, Benny Maupin, David Samuels, Bob Berg, Scott Henderson és még sorolhatnám...


Lettországban egy nemzetközi jazztáborban taníthattam Saulkrastiban 11 tanárral, 120 növendéknek 9 különböző országból. Magyarországot egyedül képviseltem. Ide 2017 nyarán térhettem vissza újból.

2005-ben Eric Marienthal-al csináltunk egy 11 állomásos turnét.
Áprilisban a Zenészmagazin címlapsztorija voltam-


Ugyanebben az évben Szendőfi Péter projectjében játszottam 2 szerzeményt, egyik kedvenc basszusgitárosommal Gary Willisszel.

2006-ban a Kaszás Péter zenekarában ( Al DiMeola dobosa) a Nalandában együtt játszhattam a fantasztikus Mike Mainierivel.
 Vasvári Pál 1996-97 táján hívott el az akkor alakuló új zenekarába az Unga-Bungába amellyel remek Maceo Parker nótákat nyomtunk. Később sok szép munkájában vehettem és vehetek részt mint a Vasvári String Trio, a Night Runner, az InLine vagy a P.H. Connection. Az ő projectjeiben játszhattam Mike Sternnel, Dave Samuels-szel, Paco Seryvel,
Még 2004-ben alakult K. Zawadzkival és Steve Logannel az R'n'B Bop Trio. Sok szép koncertünk volt , de sajnos 2007 januárjában Steve örökre itthagyott minket.Tragikus halála nagy veszteség. Olyan előadók zenekarában játszott mint Dave Sanborn, John Scofield, vagy Hiram Bullock.
Ezután 2007 nyarán a trio Jeff Andrews-al adott egy rövid turnét itthon és Lengyelországban 2008-ban Nyíregyházán Szentpáli Roland zenekarával immáron basszusgitáron is játszhattam együtt a kiváló ausztrál muzsikussal: James Morrisonnal
2009-ben ismét stúdióba vonulhattam új zenekarommal a Friendsel és felvettük harmadik lemezemet.

2012-ben jelent meg szerzői kiadásban NKA támogatással. Ez évben meghívást kapott a zenekar a Lviv-i jazzfesztiválra, ahol olyan rangos nevek mellett mutatkozhatott be, mint a John Patitucci trio, vagy a Scott Henderson trio, vagy John McLaughlin zenekara, Richard Bona, stb. összesen 22 zenekar.
Novemberben meghívást kaptam Lengyelországba Zbigniew Jakubek zenekarába. A Tarnówi művészeti fesztiválon adtunk egy nagysikerű koncertet.2014-ben a Budapest Jazz Orchestra tagja lettem. Sok kíváló szólista zeneszerző műsorát játszhattam, többek között nagy kedvencemét Joe Lovano-ét is. Ez volt Mohay Andris utolsó koncertje.2016-ban  Raul Midonnal


2018-ban a Budapest Sportarénában a Quincy Jones 85 koncerten szerepeltem, ahol többek között, John Clayton dirigált, és fellépett Richard Bona, Dee Dee Bridgewater, Vula Malinga, és mások...


2009-ben indult a Birta Miki gitáriskola. 


Az oktatás mellett, évente karácsonykor gitárversenyt rendeztem az interneten Medgyesi Tibor Hangszerboltjával, illetve Soma Mester S.L. Amps cégével közösen. 2011 nyarától évente gitártábor kerül megrendezésre, és 2012-től két növendék ösztöndíjjal tanulhatott a sulimban. 2015 januárjában induló rádióműsorom miatt a magánoktatás gyertyalángon ég tovább. Ez a nyári gitártábort nem érinti természetesen.
2010-ben 4 évre szóló megbízást kaptam. A Lakatos Ablakos Dezső Kuratóriumban.

Szintén 2012-ben kezdtem el szóló műsorom összeállítását, ahol egy szál gitárra próbálom feltenni szeretett örökzöld nótáimat. Michael Jackson, Bonnie Raitt, Stevie Wonder szerzeményei az első "fecskék".
2016-ban ismét meghívták zenekaromat a Friendset Ukrajnába Kijevbe ahol a Yednist Jazzfesztiválon képviseltük hazánkat. A zenekar tagjai ugyanazok akikkel a lemezemen szerepelek.


2016-ban pont 20 évvel az első diploma megszerzeése után, sikeresen végeztem el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén a jazz gitár tanári mester fokozatot.Külföldön felléptem New Yorkban , Floridában, Németországban , Franciaországban, Lengyelországban , Angliában , Lettországban , Szlovákiában , Romániában , Olaszországban , Ausztriában, Ukrajnában.

1993-tól szinte az összes kereskedelmi és közszolgálati televízióban és rádióban, elektronikus, vagy nyomtatott sajtóban szerepeltem vagy szerepelek. A helyszíneket tekintve pedig a Budapest Sportcsarnoktól kezdve, a Jazz klubokon át, a létező összes hazai jazzfesztiválon, a MüPa nagyterméig szinte minden színpadon játszottam már hazánkban.

Dani fiammal a Másik János zenekarábanNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése