Artisjus Díj 2022

Szeretném megosztani veletek örömömet: Az idén 30 éves tanításomat Artisjus Pedagógusi Díjjal ismerték el a mai napon. Meglepett ugyanakkor nagyon jól esett.

A köszönet nyílvánításnál 1 perc állt a rendelkezésemre. Ezért inkább megírtam a szövegemet amit most ideollózok nektek:

"Tulajdonképpen nem én kezdtem tanítani, hanem a tanítás talált meg engem. Úgy indult mint ahogy sok más fiatal főiskolásnak akiknek a zenélés mellett szükséges volt egy stabil bevételi forrás. Aztán idővel ez a dolog kezdett változni. Rájöttem hogy szeretek emberekkel foglalkozni. Kapcsolatot teremteni. A zene lényegében csak ürügy. A neten ma már minden infó hozzáférhető ha valaki tanulni akar. Az emberi tényező viszont nincs ott. Pont az amitől működik a dolog. A lényeg a személyes adatátvitelben van. Visszaemlékszem azokra a tanáraimra akik meghatározóak voltak ugyanezen okból, és pályára állítottak. Gríneusz Péterre vagy Babos Gyulára. Meghatározó szerepe van a tanároknak. Ez ma különösen is igaz.

A zene magunkról szól emberekről akik létrehozzuk. A minket körülölelő világunkról. Ez egy nyelv amin keresztül be tudunk mutatkozni, és ez által élményt nyújthatunk másoknak. Segít elhelyezni magunkat ebben a világban. A zenén keresztül kapcsolódni tudunk egymáshoz, és ez elemi igénye az embereknek. Tiszta pszihológia az egész.

Arra ösztönzöm a tanítványaimat hogy legyenek őszinték magukhoz, mert a zenén keresztül magukat ismerhetik meg, és így válhatnak hitelessé, ami aztán megérinti a közönséget is. Ennek van értelme. Ezt próbálom tovább adni kicsiknek és nagyoknak, itthon és szerte a világban Floridától Lettországig. A zenéléssel együtt járó örömöt. A zene öröm. Isten ajándéka.

Köszönöm az Artisjusnak, a kollégáknak akik alkalmasnak találtak erre a díjra, és nem utolsó sorban kollégámnak és barátomnak Szendőfi Péternek
."

Birta Miki 2022 XII. 14.


További meglepetés volt, hogy elóadói díjat kapott régi kollégám és barátom akivel nem csak hogy évtizedeket muzsikáltunk együtt és számtalan közösen megélt élményünk van, de akkor is elsőként segített amikor bajban voltam. Gratulálok Frankienek, és persze minden díjazottnak!








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések